Minicursus glas in lood

0
views
Glas in lood - Interiorbarn
Glas in lood - Interiorbarn

Moeilijkheidsgraad: ***
Tijd: 5 uur (afhankelijk van grootte)

Mijn oom vertelde mij over zijn heerlijke knutselzolder. Hij heeft een nieuwe hobby; glas in lood. Leuk! Dat wilde ik ook wel eens zien. Samen met mijn nicht kregen we een een minicursus glas in lood.

Interiorbarn kerkraam

 

Wat heb je nodig:

 • Lood profiel
 • (Gekleurd) glas
 • Tang
 • Kniptang
 • Glassnijder
 • Pen en papier
 • Soldeerpen met tin
 • Veiligheidsbril
 • Prikbord met

Stappen:

 1. Bedenk als eerste wat voor ruit je wilt maken. De eerste tip: denk niet te ingewikkeld! Een eerste glas in lood project is best lastig en zal veel tijd in beslag nemen.
 2. Teken je hele project uit op papier op ware grootte. Houd rekening met de dikte van het profiel wat tussen het glas komt.
 3. Snijd met de glassnijder de stukjes glas op juiste grootte. Let op de glassplinters en scherven, deze zijn scherp! Gebruik hiervoor altijd een veiligheidsbril.
 4. Leg de glasstukken op je tekening. Knip vervolgens de loodprofielen op de maat die je nodig hebt. Ieder glasstukje moet uiteindelijk omringd zijn door lood.
 5. Begin vanuit één hoek. Door het ene profiel iets uit te buigen (met de tang) en de andere fijn te knijpen, kun je ze in elkaar schuiven.
 6. Schuif je glasstukje in het profiel. Probeer één kant op te werken. Dus van onder naar boven, of van links naar rechts.
 7. Werk op deze manier je hele project af totdat ieder glasstuk verzonken zit in een profiel. Het is makkelijk om steeds je project bij iedere nieuw glasstukje vast te prikken op het prikbord. Hierdoor schuift het niet alle kanten op.
 8. Helemaal naar wens? Druk dan alle loodprofielen goed aan tegen het glas. Aan de voor en achterkant! Zorg dat er geen lucht meer tussen glas en profiel zit.
 9. Tip iedere profiel-kruising (dus waar het ene profiel in de andere zit) aan met soldeer vloeimiddel. Deze kruisingen soldeer je vast met het tin.
 10. Je kunt je lood nog een beetje opschuren en bij poetsen om hem helemaal shiny te maken! En klaar is kees.

Appeltje eitje, denk je vast als je dit leest. Helaas, schijn bedriegt… Het is een hele kunst om een mooi stukje glas en lood te maken. Het glas breekt, splinter in je vinger, de glasmaten kloppen niet meer of je profiel blijkt te kort te zijn. Je project steeds weer een beetje bijschaven is dé truck. Ik heb veel respect gekregen voor de makers van de mooie grote glas in lood ramen in kerken. Al met al is het wel heel leuk om te doen! Wat is het heerlijk knutselen op een regenachtige zondagmiddag.

Glas in lood - Interiorbarn

 

Credits: Ome Fred

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here