In vijf stappen naar een heerlijke loungeplek in je tuin

0
views

Je huis is helemaal je thuis: je kunt er heerlijk ontspannen en tot rust komen. Maar hoe zit dat met je tuin? Wil je de sfeer van je interieur ook naar je tuin toehalen, dan kun je deze vijf eenvoudige stappen doorlopen om tot een tuin te komen waarin je heerlijk kunt loungen; overdag én ’s avonds.

Stap 1: wees consequent in je stijl
Je interieur is niet toevallig tot stand gekomen. Je hebt een bepaalde smaak en stijl. Wees consequent in deze stijl en trek ‘m door naar je tuin. Wil je zorgen voor een plek waar je echt kunt genieten, dan doe je er verstandig aan om je interieur als uitgangspunt te nemen. Van welke materialen word jij blij? Welke kleuren zie je graag? Materialen, kleuren, maar ook decoraties die je binnen hebt staan, kun je buiten toepassen. Denk dus ook aan de stijl van de buitenlampen en eventuele accessoires als schilderijen (buiten kun je perfect mooie weerbestendige prints ophangen) en kaarsen of lantaarns.

Stap 2: beschutting
We leven in Nederland: het is hier lang niet altijd lekker weer. Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat de loungehoek in je tuin ook bij minder weer of in de winter bruikbaar en behaaglijk blijft, maar het begint met beschutting. Overweeg zeker om (deels) een overkapping aan te brengen. Dit kan door een overkappingsconstructie, een veranda/patio met dak, maar ook “gewoon” met een mooie parasol.

Stap 3: lekker kunnen zitten
Een fijne plek is geen fijne plek zonder goed meubilair; dat geldt dus ook voor jouw loungehoek of terras in de tuin. Beknibbel niet op kwalitatieve (lounge)banken en stoelen. Zoek je een plek om lekker rustig te kunnen hangen, ga dan voor banken en/of stoelen waar dit ook echt in kan: niet te rechtop, voorzien van kussens en als het even kan met wat aflegruimte voor een boek of een lekker drankje. Dit kan natuurlijk met een tafel, maar er zijn genoeg loungesets te vinden met ingebouwde afleg- en opbergruimte. Kies voor duurzaamheid: voor solide meubels die het Nederlandse weer aankunnen. Je kunt beter nu goed investeren dan bezuinigen en tot de conclusie komen dat je een jaar later weer nieuwe spullen moet kopen.

Stap 4: verlichting
Een zekerheid heb je: het wordt elke dag weer een keer donker. Je wilt niet direct naar binnen hoeven te vluchten wanneer de zon ondergaat. Zorg voor goede verlichting in jouw loungehoek. Dit mag best prominent zijn. We kennen allemaal de spot aan de muur van het schuurtje, maar wil je écht comfortabel zitten en genieten, denk dan na over een echt goed lichtplan. Dit zal je ook in staat stellen om fraaie verlichting aan te brengen: of je nu gaat voor een sfeervol lichtsnoer of staande lantaarns: oriënteer je goed op de mogelijkheden en blijf bij je smaak.

Stap 5: warmte
“Zullen we maar naar binnen gaan, het wordt een beetje koud.” Wie heeft dit niet gehoord terwijl je tijdens een heerlijke avond in de tuin zat. Dat is zonde en bovendien te voorkomen. Je kunt eenvoudig voor warmte zorgen zodat je de hele avond buiten kunt blijven zitten. Maak een sfeervol vuur in een vuurkorf, vuurschaal of mooie schoorsteen, of laat een buitenhaard of gashaard installeren. Dat laatste is wat prijziger, maar een zeer waardevolle investering voor wie met grote regelmaat van de tuin wil genieten, ongeacht het seizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here