DIY: Macramé wandkleed

0
views
DIY macrame interiorbarn

Ze zijn weer hip tegenwoordig: De macramé wandkleden. Ze hingen vroeger al aan de muur bij opa en oma maar beginnen aan een enorme comeback!

Leuk, maar wat is het dan eigenlijk? Macramé staat voor bepaalde knooptechnieken die samen een een patroon vormen. Vaak hangt het knoopwerk aan een stok of lat, waarvan het knopen begint. Er ontstaat een sierlijk geknoopt kleed wat als decoratie aan de muur kan hangen.

In deze DIY gaan we een Macramé wandkleed knopen. Er zijn ontzettend veel soorten knopen, die ieder weer eigen patronen vormen. Daarom beginnen we bij de basis!

Dit heb je nodig:

 • Een stok of latje
 • Wol of touw
 • Een schaar

Stappen:

 1. Begin met lange slierten wol te knippen. Knip ze niet te kort! Anders kom je misschien wel te kort als je eenmaal middenin een patroontje zit. (Korter knippen kan altijd nog) Voor deze grote macramé heb ik 38 slierten op ca. 120cm geknipt.
 2. Vouw de sliert in het midden dubbel en knoop hem hiermee om je stok heen. Doe dit voor allemaal en verdeel ze netjes over je stok.
 3. Nu begint het echte werk. Start met de eerste 4 slierten, veeg de rest even opzij zodat je de ruimte hebt.
 4. Doe de eerste 2 knopen zoals in het onderstaande voorbeeldje:

  20180717_143811
 5. Voor de bovenstaande handelingen uit over je hele rij met slierten.
 6. Wanneer de eerste rij geknoopt is begin je weer van voor af aan. Maar let op, we leggen de aller eerste twee slierten opzij. Je start dus eigenlijk met draad 3. Dit zelfde geldt voor de allerlaatste slierten. Maak deze hele rij weer af.
 7. De volgende rij doe je dit weer opnieuw, dus weer de eerste twee slierten opzij leggen en vervolgens verder knopen. Er ontstaat nu een patroontje die in een punt onderin zal uitlopen.

Dit is een basispatroon voor de Macramé. Je kunt het vanaf hier helemaal zelf invullen! Probeer eens wat verschillende knopen uit en zie wat dit met het patroontje doet. Veel succes! Laat je ons weten of het gelukt is?

Tip: Probeer eens wat kralen tussendoor te gebruiken. Dit geeft een onwijs mooi effect.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here